Home EPILEPSIA

Dallimi në mes epilepsisë mjekësore dhe asaj që shkaktohet nga exhinët

Rate this item
(20 votes)
Dallimi në mes epilepsisë mjekësore dhe asaj që shkaktohet nga exhinët

Padyshim,epilepsia ndahet ne dy lloje ate organike me te cilen mirret mjeksia organike dhe epilepsia jo organike qe mjeket nuk kane mundesi te kene asnje qasje ne kete lloje epilepsie e cila sherohet me kur'an.

Sot shume njerez vuajne nga kjo semundje duke bredhur neper spitale dhe vende te ndryshme vetem e vetem qe te arrijne ne diagnostifikimin e epilepsise dhe llojit te saj.

Mjeksia organike nuk e pranon se munde te ekzistoje epilepsi jo organike dhe per kete shkak shume njerez vuajne duke perdorur doza te renda te terapive te ndryshme me vite te tera pa ndonje permirsim qofte edhe i vogel.

Të përcaktuarit e dallimeve në mes të epilepsisë mjekësore organike dhe epilepsisë magjike (apo shpirtërave të këqinj) është çështje me rëndësi kulminante. Për këtë është bërë një studim i hollësishëm dhe preciz. Në çështjen e epilepsisë organike mjekësore dhe të kthyerit tek literatura që i takon shkencës së shërimit me Kur’an dhe Sunnet, për të përcaktuar diagnozën e shërimit, kemi të bëjmë me rastet e sëmundjes dhe marrja e shkaqeve të lejuara për shërim, me lejen e All-llahut subhanehu ue teala.

Kjo temë është me rëndësi të madhe, në mënyrë të veçantë për ata që përmes Kur’anit kërkojnë ta bëjnë dallimin në mes të këtyre dy llojeve të epilepsisë, pa shkaktuar ndonjë ndërlikim në rastet e sëmundjes. Por, kjo nuk do të thotë që të mjaftohen me kërkimin e shkaqeve të dukshme mjekësore, pa një mbështetje dhe kërkim të shërimit në librin e All-llahut, Kur’anit. Për të sëmurit me epilepsi organike, nga kjo çka u tha, synohet orientimi i tyre për të marrë të gjitha mundësitë ligjore islame dhe lëndore mjekësore për shërim, me lejen e All-llahut të Lartësuar.

Duke u bazuar në literaturën mjekësore të kësaj sëmundjeje, thënieve të mjekëve konsultues dhe eksperiencës (përvojës) time në fushën e shërimit me anë të Kur’anit, në formë të përgjithshme, dhe sëmundjes së epilepsisë në formë të veçantë, kemi konstatuar se dallimi në mes të dy llojeve të epilepsisë është me sa vijon:

Epilepsia organike është sëmundje nervore që paraqitet në formë të një ngërçi të fortë që pasohet me lëvizje të pakontrolluara, e përcjellur me një çlodhje dhe qetësim të plotë. E, pas kësaj, nganjëherë kjo pasohet me një gjumë të rëndë. Ndërsa, me epilepsinë e shpirtërave të këqinj, kemi për qëllim pushtimin e trupit të njeriut nga exhini.
Zbulimi i Epilepsisë organike në shumicën e rasteve bëhet me anë të vizatimit të trurit, sikurse tregon doktori Nebil, specialist i plagëve të trurit, nervave dhe i shtyllës kurrizore. Neil, ndër të tjera thotë: “ 25 % e rasteve që na vijnë në spital, vizatimi i trurit të tyre del i pastër. Shkaku është i panjohur. Ka mundësi që kjo të jetë epilepsi e shkaktuar nga ana e exhinit, përderisa zbulimi i epilepsisë së shkaktuar nga exhinët bëhet përmes leximit të Kur’anit, në prani të pacientit të epilepsuar (personi i epilepsuar reagon gjatë leximit të Kur’anit, qoftë me vetëdije apo pa vetëdije)”.
Epilepsia mjekësore mund të zgjasë deri në një minutë apo pak më shumë. Në raste shumë të rralla, ndodhë qe sulmi epileptik të zgjasë deri në gjysmë ore e që emërtohet status epilepticus. Ky lloj i epilepsisë mund të ketë pasoja të rënda në rast se nuk intervenohet menjëherë nga ana e mjekut. Ndërsa, epilepsia e shpirtrave të këqinj mund të vazhdojë për disa orë të tëra dhe ndodhë në disa raste të zgjasë një apo më shumë se një ditë.
Ajo që tërheq vëmendjen është se sëmundja me lëvizje të pakontrolluara, e cila paraqitet tek të sëmurit me epilepsi organike, ka forme të caktuar, ndërsa kur është fjala për të goditurit me epilepsi jo organike, shohim se epilepsia këtu nuk ka ndonjë formë të veçantë. Pra, përsëri këtu çështja kthehet tek sjellja dhe kokëfortësia e exhinit që e shkakton epilepsinë.
Të sëmurit me epilepsi mjekësore nuk mund të flasin apo të shprehin diçka gjatë sëmundjes me epilepsi organike. Ndërsa, të sëmurit me epilepsi nga ana e exhinëve flasin. E, në fakt është exhini ai që flet përmes gjuhës- gojës së të sëmurit.
Në shumicën e rasteve tek të sëmurit me epilepsi organike i shoqëron një e nxirë (cianozë), vuajtje e fuqishme, si pasoje e vështirësive në frymëmarrje, përderisa tek të sëmurit me sëmundje të epilepsisë nga ana e exhinëve, raste të tilla janë shumë të rralla.
Të sëmurit me epilepsi mjekësore i shoqëron urinimi i pavullnetshëm, ndërsa raste të tilla tek personat me epilepsi nga ana e xhinëve janë shumë të rralla.
Shkaku i ngërçit të trurit tek të sëmurit me epilepsi organike përfundon pa ndonjë rezultat zbulimi nga ana mjekësore për mos lëvizjet, të cilat nuk kanë ndonjë pengesë. Ndërsa, të sëmurit me epilepsinë e shkaktuar nga ana e exhinëve mund ta bëjnë këtë (lëvizjet) pa asnjë pengesë.
Të sëmurit me epilepsi mjekësore i shoqëron, në shumicën e rasteve, shkuma e bardhë nga goja. Ndërsa, të sëmurit me epilepsi jo organike, paraqitjet e këtilla janë të rralla. Në raste të paraqitjes së ndonjë rasti të tillë, atëherë patjetër ai që bën shërim me Kur’an duhet të jetë shumë i mprehtë për të përcaktuar dallimin në mes të dy llojeve epileptike.
Të sëmurit me epilepsi organike gjatë ngërçit në tru i përcjell presion i fuqishëm në të dy nofullat dhe kafshim i gjuhës. Mjekët, në raste të tilla përdorin si mbrojtës, gomë elastike, për të ruajtur gjuhën nga dëmtimet. Kjo ndodh sepse mund të vijë deri tek këputja e gjuhës nëse nuk intervenohet me gomë elastike apo të ngjashme me të. Ndërsa, tek të sëmurit me epilepsinë e shkaktuar nga exhini, rastet e tilla janë shumë të rralla.
Të sëmurit me epilepsi organike, në qoshet e syve i shoqëron nxirje e qosheve të syrit. Por, ka mundësi që kjo të shihet edhe tek të sëmurit me epilepsi jo organike. Për ta përcaktuar saktësisht llojin e epilepsisë, shëruesi me Kur’an patjetër duhet të analizojë rastin, në mënyrë që ta përcaktojë llojin e epilepsisë dhe ta orientoi të sëmurin për aty ku është shërimi i tij, me lejen e Allahut.
Tek të sëmurit me epilepsi organike ndikon reflektimi i dritës mbi cipat e syve, dhe, në shumicën e rasteve reflektimi i fortë pasiqe vie deri te ngushtimi i cipave të syrit ,ndërsa, sa u përket të epilepsuarve nga exhinet, në të shumtën e rasteve nuk ka asnjë shenjë ndryshimi të cipave të syrit, me gjithë reflektimin e fortë të dritës.
Tek të sëmurit me epilepsi organike gjatë rukjes (leximit të Kur’anit) nuk shfaqet ndonjë simptomë, çfarëdo qoftë, përderisa ndodhë e kundërta me të sëmurit me epilepsi të shkaktuar nga exhinët, si p.sh: Mund të bërtasin, qeshin, qajnë. Dhe, këto dukuri rriten me shtimin e rukjes dhe vazhdimin e saj.
Sëmundja e epilepsisë organike mund të ndodhë në çfarëdo kohe të natës apo të ditës dhe më së shumti gjatë gjumit. Ndërsa, tek të epilepsuarit nga ana e exhinëve kjo nuk ndodh përveç se me rukje, ngushtim, nervozë, gëzim (të tepruar), pikëllim ose hutim e të ngjashme si këto, që janë raste të volitshme për exhinët që të hyjnë në trupat e njerëzve dhe të shkaktojnë epilepsinë jo organike.
I sëmuri me epilepsi organike e ndien afrimin e epilepsisë me minuta dhe sekonda, përderisa të epilepsuarit nga ana e exhinëve i godet pa e parandierë atë fare.

Allahu e di me se miri.

Musli Zymberi
sherimiislam.net

Read 22369 times Last modified on Thursday, 25 October 2012 13:05
Hoxhë Musli Zymberi

Sherimi islam nën dritën e Kur'anit dhe Sunetit

Website: www.sherimiislam.net

3 comments

 • Comment Link aogeonsj Thursday, 03 January 2013 17:49 posted by aogeonsj

  moncler outlet zone
  montcler
  moncler shop online
  moncler london
  moncler boots
  monclear
  moncler sweater

 • Comment Link texanshhgq Thursday, 03 January 2013 12:41 posted by texanshhgq

  replica nfl jerseys
  personalized jerseys soccer
  cheap texans jerseys
  houston texan jersey
  nfl wholesale jerseys
  cheap texans jerseys
  houston texans jersey schedule
  cheap texans jerseys

 • Comment Link pfilhavis Wednesday, 02 January 2013 10:31 posted by pfilhavis

  The tragedy of life is not that it ends so soon, but that we wait so long to begin it. http://www.applebuyers.com/#fastcash The trouble with most people is that they think with their hopes or fears or wishes rather than with their minds.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

Kontaktoni pas namazit të akshamit, sipas kohës lokale të Kosovës:

+37744-159-517

Faqja është në mirëmbajtjen e hoxhë Musli Zymberi
Abonohuni për tu njoftuar